nvista

Vista'da "Dosyaları Yedekle" Özelliğini Anlamak


Vista  yedekleme görevlerini oldukça basit bir şekilde yerine getirse de çoğu kullanıcının kafasında "Dosyaları yedekle" ve "Windows CompletePC Yedeklemesi" kavramı tam olarak oturmamıştır.Bu yazıda bu kavramların ne anlama geldiğini ve nasıl kullanılacağını anlatacağım. 


NOTLAR:


  • Dosyaları yedekleme özelliği Windows Vista "Home Basic", Windows Vista "Home Premium", Windows Vista "Business", Windows Vista "Enterprise" ve Windows Vista "Ultimate" sürümlerinde bulunur.
  • "Windows CompletePC Yedeklemesi" ise Windows Vista "Business", Windows Vista "Enterprise" ve Windows Vista "Ultimate" sürümlerinde bulunur.
Not: "Dosyaları yedekle" özelliğinin takvime bağlanarak otomatik yapılması "Basic" sürümünde yoktur.Bu sürümlerde bunu manuel olarak yapmanız gerekir. 



Dosyaları yedeklemenin anlamı şudur;

Bilgisayarınızda ki kişisel bilgiler yedeklenirken altta ki veriler bu yedeğe dahil edilmez:

  • "Dosya Şifreleme Sistemi" (EFS) kullanılarak şifrelenmiş dosyalar
    Not: Windows Vista Service Pack 1 kullanıyorsanız, EFS şifrelemeli dosyalar yedeklerin arasına dahil edilmiştir. Windows Vista Starter, Windows Vista Home Basic ve Windows Vista Home Premium işletim sistemlerinde EFS yoktur.
  • "Sistem dosyaları" (Windows'un çalışması için gerekli dosyalar)
  • "Program dosyaları"
  • "FAT" dosya sistemi kullanılarak biçimlendirilmiş sabit disklerde depolanan dosyalar  
  • Sabit diskinizde depolanmayan Web tabanlı e-postalar
  • Geri Dönüşüm Kutusu'ndaki dosyalar  
  • Geçici dosyalar  
  • Kullanıcı profili ayarları




"Windows CompletePC Yedeklemesi"'nin anlamı ise şudur;

Bilgisayarınıza Vista'yı kurdunuz.Güncellemeleri yüklediniz.(Örneğin SP1 ve SP2) Favori programlarınızı kurdunuz. İşte bu andan sonra her hangi bir zamanda Windows CompletePC Yedeklemesi ile bir imaj alırsanız bir daha ki Vista yüklemenizde (Format) Vista DVD'niz yerine bunu kullananırsanız yükleyeceğiniz Vista imajını aldığınız anda sisteminizde ne yüklü ise onlarla beraber kurulacaktır. Yani güncellemeler,kişisel bilgileriniz,Kullandığınız programlar vs. Böylece Format sonrasında bunlarla uğraşmak zorunda kalmayacaksınız. Aslında bunu kopyala-yapıştır işlemine benzetebilirsiniz. Windows CompletePC Yedeklemesi ile diskinizin bir yansımasını kopyalar ve format atarak ta bunu diskinize yapıştırırsınız. :) 


Ayrıca bakınız;

"Windows CompletePC Yedeklemesi" oluşturmak




DOSYALARI YEDEKLEMEK;

1Denetim Masası\Sistem ve Bakım\Yedekleme ve Geri Yükleme Merkezi
yolunu izleyerek "Dosyaları yedekle"yi seçin.



2- Yedekleyeceğiniz yeri seçin.



3- Yedeklemek istediğiniz kategorileri seçin.



4- Otomatik yedekleme zamanlamasını istediğiniz sıklığa göre ayarlayın.



5- Artık yedekleme başlayacak

6- Eğer "2. Adım"da yedeklenecek yer olarak  CD/DVD yi seçtiyseniz sizden boş bir disk yerleştirmenizi isteyecek.



7Ayarları değiştirmek;

8- Bir yedek oluşturduktan sonra artık "1. Resim"deki pencerede "Ayarları değiştir" seçeneğinin belirdiğini göreceksiniz. Buradan gerekli ayarları yapabilirsiniz.







UYARI:
Bir yedek oluşturulduktan sonra windows oluşan değişiklikleri tarayarak bir daha ki yedekleme de  sadece değişen öğeleri yedeğe ekler.Eğer otomatik yedeklemeyi devre dışı bırakırsanız bu yapılmayacaktır.


Okumaya devam...

Yedekleme ve geri yukleme 8874751447100398923

Yorumlar

Arşiv

Twitter

item