nvista

Ebeveyn denetimleri


BİLGİ:Çocuklarınızın bilgisayar kullanımını Vista da ebeveyn denetimlerini kullanarak kontrol altına alabilirsiniz.Buna girebilecekleri siteler,oynayabilecekleri oyunlar ve bilgisayar başında ne kadar vakit geçirebilecekleri dahildir.Her ne kadar tersi mümkün olsa da genellikle ebeveynler bilgisayar kullanımı konusunda acemi,kontrol altına almak istedikleri çocukları ise daha bilgili olmaktadır.Bilgisayar konusunda çok fazla bilgisi olmayan ebeveynler için konu mümkün olduğu kadar basit bir dille anlatılacaktır.




NOTLAR:

  • Ebeveyn kontrolü "Vista"nın sadece Home BasicHome Premium ve Ultimate sürümlerinde mevcuttur.(Eğer sürümü bilmiyorsanız "Bilgisayarım"a sağ tıklayıp "Özellikler"e tıklayın.Açılan sayfada Vista sürümü yazmaktadır.)
  • Bu denetim sadece Standart kullanıcı hesaplarına uygulanabilmektedir. 
  • Eğer uğraştığınız gerçek bir "Tilki" ise o zaman "Windows Vista"nın "Gerçek Yönetici Hesabı"nı devreye alıp ona da sağlam bir parola atamanız gerekecektir.Çünkü bu hesapla ebeveyn denetimlerini aşmak mümkündür.



VİSTA İŞLETİM SİSTEMİ 4 TÜR HESAP KULLANIR:


1-Normalde görünmeyen gizli yönetici hesabı


Normal bir kullanıcı bu hesabı göremez.Bazı özel durumlarda gelişmiş kullanıcıların kullanması için sistem içine gizlenmiştir.

2-Yönetici hesabı
(Sizin sahip olmanız gereken,çocuğunuzun sahip olmaması gereken hesap türü)

Yönetici hesabı, diğer kullanıcıları etkileyen değişiklikleri yapmanıza olanak tanıyan bir kullanıcı hesabıdır. Yöneticiler, bilgisayarda güvenlik ayarlarını değiştirebilir, yazılım ve donanım yükleyebilir ve tüm dosyalara erişebilir. Yöneticiler, diğer kullanıcı hesaplarında da değişiklik yapabilirler.

Windows'u kurduğunuzda, bir kullanıcı hesabı oluşturmanız gerekir. Bu hesap, bilgisayarınızı ayarlamanıza ve kullanmak istediğiniz herhangi bir programı yüklemenize olanak tanıyan bir yönetici hesabı olacaktır.


3-Standart hesap
(Çocuğunuzun sahip olması gereken hesap türü)

Standart kullanıcı hesabı, bilgisayarın yeteneklerinin çoğunu kullanmasına olanak sağlar, ancak diğer kullanıcıları veya bilgisayarın güvenliğini etkileyen değişiklikler yapmak istediğinizde, bir yönetici izni gerekir.

Standart hesap kullandığınızda, bilgisayarda yüklü olan programların çoğunu kullanabilirsiniz, ancak yazılım veya donanım yükleyip kaldıramazsınız, bilgisayarın çalışması için gerekli olan dosyaları silemezsiniz veya bilgisayarda diğer kullanıcıları etkileyen ayarları değiştiremezsiniz. Standart hesap kullanıyorsanız, belirli görevleri gerçekleştirebilmeniz için bazı programlar yönetici parolası sağlamanızı zorunlu kılabilir.


4- Konuk hesabı


Konuk hesabı, bilgisayarınızda veya etki alanınızda kalıcı bir hesabı bulunmayan kullanıcılar için tasarlanmıştır. Başkalarının, kişisel dosyalarınıza erişmeden bilgisayarınızı kullanmasına olanak tanır. Konuk hesabını kullanan kişiler, yazılım veya donanım yükleyemez, ayarları değiştiremez veya parola oluşturamaz

Bu tanımlardan sonra yapmanız gerekenler şunlardır;

  • Eğer yeni bir bilgisayar aldıysanız zaten tek bir kullanıcı vardır ve bu yöneticidir.Buna sağlam ve unutmayacağınız bir şifre verin.Daha sonra "Denetim masası/Kullanıcı hesapları ve aile güvenliği/Kullanıcı hesapları ekle ve kaldır" yolu  ile ulaşabileceğiniz sayfada "Yeni hesap oluştur" deyip çocuğunuz için bir "Standart" kullanıcı hesabı oluşturun.

  • Eğer bilgisayarınız hali hazırda kullanılıyor ve tek hesap varsa yine yukarıdaki adımı uygulamanız yeterli olacaktır.Yok hoş geldiniz ekranında alttaki resimdeki gibi birden fazla hesap varsa 



"Denetim masası/Kullanıcı hesapları ve aile güvenliği/Kullanıcı hesapları ekle ve kaldır" yolunu izleyin ve bu hesapların hangisinin yönetici olduğunu öğrenin ve hepsinin parolasını değiştirip çocuğunuza bir "Standart" hesap açın.

Sonuçta burada önemli olan nokta çocuğunuzun hiçbir yönetici hesabına erişiminin olmamasıdır.


ŞİMDİ EBEVEYN DENETİMLERİNE GEÇELİM:


ADIM 1 : 
EBEVEYN DENETİMLERİNİ AÇMAK VE AYARLAMAK 

1- "Denetim masası/Kullanıcı hesapları ve aile güvenliği/Ebeveyn denetimleri" yolunu izleyin.

2-Açılan sayfada daha önceden çocuğunuzun kullanması için oluşturmuş olduğunuz "Standart" hesabı seçin.

3-Üst tarafta görebileceğiniz "Açık geçerli ayarları uygula"yı seçin. (Alttaki resim)



4- "Etkinlik bildirimin"i "Açık" olarak seçin. (Üstteki resim) 
Bu çocuğunuzun bilgisayarda yaptığı her eylemi bilgisayarın "Etkinlik raporlarını görüntüle" (Üstteki resim) dediğinizde size raporlamasını sağlayacak. (Alttaki resim)




ADIM 2 : WEB FİLTRESİNİ AYARLAMAK 

5- "Windows Vista web filtresi"ne tıklayın  (Adım 3'ün altındaki resim)

6- Açılan sayfada "Bazı web sitesi ve içeriğini engelle"yi seçili bırakın.



* Eğer sadece sizin belirlediğiniz sitelere girmesini bunun dışında bir siteye girmemesini istiyorsanız "İzin ver ve engelle listesini düzenle"ye tıklayın. (Üstteki resim) Alttaki ekran açılacak.



buraya girmesine izin vereceğiniz web sitelerini kaydedin.

* Eğer bilgisayarın bunu otomatik olarak filtrelemesini istiyorsanız "Web kısıtlama düzeyleri"nden birini seçin.Her kısıtlama düzeyinin açıklaması altında belirecektir. (Adım 6'nın altındaki resim)

7- "Karşıdan dosya yüklemeyi engelle" kutusunu işaretli bırakın. (Adım 6'nın altındaki resim)



ADIM 3 : ZAMAN SINIRLAMALARINI AYARLAMAK

8- "Zaman sınırlamaları"nı tıklatın. (Adım 3'ün altındaki resim)

9- Açılan sayfada çocuğunuzun bilgisayarı kullanabileceği saatleri ayarlayın. (Alttaki resim)




ADIM 4 : ÇOCUĞUNUZUN KULLANABİLECEĞİ PROGRAMLARI  AYARLAMAK

10- "Belirli programlara izin verin veya engelleyin"i seçin. (Adım 3'ün altındaki resim)


11- "Yanlızca benim belirlediğim programları kullanabilir"i seçin.

12- Kısa bir taramadan sonra Bilgisayarınızda yüklü programların listesi görüntülenecektir.(Alttaki resim) Kullanmasına izin vermek istediğiniz programları seçin. 
(örneğin Msn Messenger'ı kullanmasını istemiyorsanız işaretlemeyin.)




12- "Tamam" deyip çıkın. (Adım 3'ün altındaki resim) 

Çocuğunuzun isteğine göre sizinde uygun gördüğünüz değişiklikler yapmak isterseniz aynı adımları tekrarlayabilirsiniz.

Hepsi bu.

Okumaya devam...

Sistem Aracları 5152984245779990233

Yorumlar

Arşiv

Twitter

item